BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, July 3, 2010

trimester ke-3

Salam..
syukur alhamdulillah kandunganku sudah mahu memasuki trimester ke-3.. mujur tidak ade lg alahan yg aku alami.. selera makan juga xde pape mslh.. cume kaki dah mule rase kejang, badan sgt2 letih & rase mengantuk semase keje adelah slalu aku rasekan..
kekejangan kaki slalu berlaku pade waktu mlm.. tengah syok2 tido kang terbangun rase kaki sgt2 kejang.. bile da pagi nk bangun dari katil pun susah sbb kaki yg kejang tu mcm memintal2 urat2 kaki aku..
setiap hari badan rase letih pon perkare biase yg aku alami sepanjang mengandung.. sejak dari awal mengandung sampai skrg.. bukan xde minum susu atau makan makanan berkhasiat tapi x tahu lah badan mmg sentiasa letih.. balik keje je mesti lepak atas katil jap 15 - 20 minit baru bangun semula untuk masak, kemas umah, cuci baju dll...
oh ye, mase 1 julai 2010 lepas, aku da selamat wt kenduri lenggang perut.. adat ni adalah adat melayu untuk mane2 wanita yg mengandung anak sulong.. ye anak sulong sahaja.. tapi zaman skrg semua dah jadi simple.. aku pon xde buat lenggang perut.. cume mandi bunge & lakukan sedikit urutan dekat perut.. xdenye aku wt lenggang2 perut kai telur tu (untuk tgok jantina baby)..
wt kenduri ni mesti ade rojak buah, cendol, ketupat, ubi rebus, keledek rebus.. ntah aku mmg x phm adat sgt.. aku kan murtad adat.. haha.. biase la dok kat kampong mmg byk adat.. lebih2 lg arwah nenek aku dulu adelah bidan kampong yg mmg terkenal ngan adat2 lame tok nenek moyang dulu.. kalo la arwah nenek aku ade lg mesti best sbb die byk tahu pantang larang org2 zaman dulu.. ade jugak dulu die ceritekan antare pantang larang.. aku akan ingat sampai bile2.. :)
ramai yg tye aku ape jantina baby? jawapannye?? x tahu.. sbb aku mmg x tgok jantina baby & aku mahupon suami terime je ape2 jantina pon janji sihat.. anak sulong kan, mmg x kisah lah ape jantina pon.. tp ramai org ckp aku pegnen baby girl.. hihi.. ye ke? x tahu lah.. ade yg kate sbb perot aku bulatttttttt.. ade yg kate sbb muke aku seri naik je mase pegnen.. lg 1 aku ni suke bermekap.. kalo g shopping complex ke tgok katalog kosmetik ke mesti teruja giler tgok alat2 mekap tu semua.. :)
x kisah lah ape jantina pon asalkan selamat lahir & sihat.. aku trime je rezeki Allah berikan.. tambah2 pula skrg baby sgt aktif dlm tummyku!! waktu mlm adelah waktu die paling aktif.. x dok diam.. mesti dok pusing sane pusing sini, kick sane kick sini.. suamiku adelah org yg paling seronok tgok perot aku terbonjol sane sini.. kalo aku @ suami dok borak2 ngan kandungan, lg aktif die menendang.. maybe nk bagitahu kat mama & papa dia yg dia x sabar nk keluar.. hihi.. syg, mama & papa lebih x sabar nk tgok rupe kamu.. semoga kamu sentiasa sihat dlm rahim mama..
hmm panjang jugak aku membebel kali ni.. maklom lah, lame x update kan, byk sgt benda nk crite tp x sempat nk menaip.. hihi.. x sempat ke atau sebab malas???
ok lah rasenye cukop sampai sini dulu.. lain waktu aku update lagi sampai lah waktu melahirkan tibe nanti.. insyaAllah.. semoga kalian yg bakal bergelar ibu juga akan selalu sihat2 bersame kandungan.. same2 kite mendoakan kesihatan diri kite & kandungan.. jage pemakanan & tingkah laku.. salam..