BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, November 23, 2010

sudah berpindah

Salam..

aku dah berpindah ke http://dhiapermataku.blogpsot.com sudi2lah jadi follower..

Saturday, July 3, 2010

trimester ke-3

Salam..
syukur alhamdulillah kandunganku sudah mahu memasuki trimester ke-3.. mujur tidak ade lg alahan yg aku alami.. selera makan juga xde pape mslh.. cume kaki dah mule rase kejang, badan sgt2 letih & rase mengantuk semase keje adelah slalu aku rasekan..
kekejangan kaki slalu berlaku pade waktu mlm.. tengah syok2 tido kang terbangun rase kaki sgt2 kejang.. bile da pagi nk bangun dari katil pun susah sbb kaki yg kejang tu mcm memintal2 urat2 kaki aku..
setiap hari badan rase letih pon perkare biase yg aku alami sepanjang mengandung.. sejak dari awal mengandung sampai skrg.. bukan xde minum susu atau makan makanan berkhasiat tapi x tahu lah badan mmg sentiasa letih.. balik keje je mesti lepak atas katil jap 15 - 20 minit baru bangun semula untuk masak, kemas umah, cuci baju dll...
oh ye, mase 1 julai 2010 lepas, aku da selamat wt kenduri lenggang perut.. adat ni adalah adat melayu untuk mane2 wanita yg mengandung anak sulong.. ye anak sulong sahaja.. tapi zaman skrg semua dah jadi simple.. aku pon xde buat lenggang perut.. cume mandi bunge & lakukan sedikit urutan dekat perut.. xdenye aku wt lenggang2 perut kai telur tu (untuk tgok jantina baby)..
wt kenduri ni mesti ade rojak buah, cendol, ketupat, ubi rebus, keledek rebus.. ntah aku mmg x phm adat sgt.. aku kan murtad adat.. haha.. biase la dok kat kampong mmg byk adat.. lebih2 lg arwah nenek aku dulu adelah bidan kampong yg mmg terkenal ngan adat2 lame tok nenek moyang dulu.. kalo la arwah nenek aku ade lg mesti best sbb die byk tahu pantang larang org2 zaman dulu.. ade jugak dulu die ceritekan antare pantang larang.. aku akan ingat sampai bile2.. :)
ramai yg tye aku ape jantina baby? jawapannye?? x tahu.. sbb aku mmg x tgok jantina baby & aku mahupon suami terime je ape2 jantina pon janji sihat.. anak sulong kan, mmg x kisah lah ape jantina pon.. tp ramai org ckp aku pegnen baby girl.. hihi.. ye ke? x tahu lah.. ade yg kate sbb perot aku bulatttttttt.. ade yg kate sbb muke aku seri naik je mase pegnen.. lg 1 aku ni suke bermekap.. kalo g shopping complex ke tgok katalog kosmetik ke mesti teruja giler tgok alat2 mekap tu semua.. :)
x kisah lah ape jantina pon asalkan selamat lahir & sihat.. aku trime je rezeki Allah berikan.. tambah2 pula skrg baby sgt aktif dlm tummyku!! waktu mlm adelah waktu die paling aktif.. x dok diam.. mesti dok pusing sane pusing sini, kick sane kick sini.. suamiku adelah org yg paling seronok tgok perot aku terbonjol sane sini.. kalo aku @ suami dok borak2 ngan kandungan, lg aktif die menendang.. maybe nk bagitahu kat mama & papa dia yg dia x sabar nk keluar.. hihi.. syg, mama & papa lebih x sabar nk tgok rupe kamu.. semoga kamu sentiasa sihat dlm rahim mama..
hmm panjang jugak aku membebel kali ni.. maklom lah, lame x update kan, byk sgt benda nk crite tp x sempat nk menaip.. hihi.. x sempat ke atau sebab malas???
ok lah rasenye cukop sampai sini dulu.. lain waktu aku update lagi sampai lah waktu melahirkan tibe nanti.. insyaAllah.. semoga kalian yg bakal bergelar ibu juga akan selalu sihat2 bersame kandungan.. same2 kite mendoakan kesihatan diri kite & kandungan.. jage pemakanan & tingkah laku.. salam..

Saturday, June 26, 2010

wink wink

Salam..
Lama x update blog sendiri.. sibuk sgt..
Terjah blog2 org je rajin, nk update punye la malas..
Syukran, kandungan aku sudah menjengah usia 7 bulan..
Syukur x terhingga pada Allah kerana bagi aku kenikmatan pengalaman mengandung anak sendiri..
Skrg aku dah pun masuk trimester ke-3.. cepat je rase mase berlalu..
Alhamdulillah baby skrg amat aktif menendang2 mamanye terutama waktu malam..
Baby pandai bagi respon bila mama & papa berbual2 dgn dia.. good child...
Kalau papa bagi salam, baby akan cepat2 kick.. hihi.. suke sgt2..
X sabar nk melihat rupa anakku ini..
Anakku, semoga kamu sihat2 saja di dalam rahim mama.. mama & papa syg sgt pada kamu walaupon kamu belum lagi dilahirkan.. mama & papa mahu kamu jadi anak yg baik..
Cukuplah update pendek mcm ni.. no idea..
Nanti lain hari aku akan update lagi..
Tentang persiapan menyambut kelahiran bayi sulungku ini..
InsyaAllah..
Semoga bertemu lagi..
Salam..

Monday, April 12, 2010

gerak la lagi syg...

Salam..
Semalam pergi jemputan dgn keluarga mertua ke Kota Tinggi..
Mase ondaway balik, rase ade pergerakkan dlm perut..
Oh my baby sedang bergerak2..
Tapi cume sekejap..
Papa x dpt rase baby gerak..
Papa terkilan terus ckp dgn baby "anak papa, tendang la terus.. papa nk tgok"..
Kesian papa x sempat nk rase baby gerak..
Syg anakku, x kire ape jantinamu, mama mahu kamu sihat2 ok..
Mama & papa x sabar nk tunggu hari kamu dilahirkan nanti..
Semoga semuanye selamat..
Barang2 menyambut kelahiran kamu mama & papa belum lagi prepare..
InsyaAllah bulan depan mama & papa pergi shopping barang2 kamu..
Jadi anak yg berguna ye syg.. pade bangsa, agama & negara..
Jadikan mama & papa bangga dgn kamu..
We love u so much syg..

Monday, April 5, 2010

Lamenyeeeee x update blog!!!

Assalamualaikum wrt..

First of all, aku nk mintak maap byk2 sbb da lame sgt x update blog aku ni.. bersawang da ni.. bukan bersawang lg.. makhluk2 lain pon siap da bertakluk kat sini.. ngee..

Bukan aku sengaja menghilangkan diri tetapi kesibukkan dgn kerja & Facebook telah membuatkan aku terlupa sebentar untuk mengupdate blog sendiri.. tapi aku masih sempat menjengah blog2 korang semua..

Yg dulu pregnant, skrg da jd mummy.. alhamdulillah.. yg dulu bujang skrg da menjadi tunangan org, yg dulu bertunang skrg da jd isteri org.. seperti mane aku, awal terciptanye blog ini aku masih lg bergelar tunangan org then menjadi isteri.. dan skrg adalah saat2 bahagia dlm hidup aku di mana aku akan menjadi mama.. insyaAllah bulan 9 ni aku akan berubah title menjadi MAMA.. syukur alhamdulillah pada-Mu ya Allah..

Ramai yg bertanya ttg kandungan aku.. ade yg bertanye mcm mane period boleh pregnant.. haha.. tu la.. sbb x update blog berbulan2, inilah jadinya.. sebenarnye selepas hari perkahwinanku, aku menunggu hampir 3 bulan jugak untuk mendengar khabar gembira ni..
Last period aku pade bulan 12, pertengaha disember.. bulan Januari period aku terhenti.. bile dah lewat 4 hari, aku g farmasi beli pregnancy test.. org kate baru 4 hari lewat, tggu la lagi.. tp aku x pernah lewat dtg bulan.. tiap bulan mesti tetap.. so, aku wat test sendiri & keputusannye nampak samar2.. mase tu x berapa nk yakin aku ni pregnant.. tp ade nmpk 2 line.. cume samar sgt.. husband ajak g klinik.. so 2 hari lepas tu aku g klinik.. mase tu pon masih samar2 lg tp doctor yakin ckp aku pregnant.. hmm tp aku ni masih x berpuas hati, 3 hari lepas tu aku g klinik 1 lagi.. dan selepas buat urine test, alhamdulillah nampak dgn jelas & pekat 2 line tu.. syukur....

Perasaan mase tu?? x tergambar ok.. aku nk menangis tp rilex sbb depan doctor & suami.. aku tgok suami tersenyum gembira.. balik dari klinik, suami terus mengingatkan supaya aku jage kandungan, x mo angkat benda2 berat.. ah suamiku sgt syg padaku & juga baby.. suami mmg sgt suka & syg pada kanak2.. begitu jugak aku.. aku pon suka sgt dgn kanak2.. sbb tu kami x kisah menjadi ibu bapa dlm usia muda..

Skrg usia kandungan aku sudah masuk bulan ke-4.. walaupon masih belum rase pergerakkan baby, tapi aku tahu baby pasti x duduk diam dekat dalam perutku.. x sabar nk tggu saat tendangan pertamanya.. aku masih lagi belum scan.. mungkin this weekend pergi scan.. suami dah sibuk soh scan tapi aku rase nanti dululah..
Mase mule2 aku pregnant, amat sengsara.. tapi aku rela demimu syg.. aku mabuk x boleh bangun selama 4 hari.. bangun tidur nk pergi kerja aku rase mual & loya.. angkat kepala je rase berpusing & nk muntah.. bila baring, alhamdulillah ok cume mual2 je.. aku mc 3 hari.. mujur boss faham situasi aku.. selame aku terbaring je, suamilah yg menjaga aku.. sgt2 terharu dgn layanan suami & kesabarannye yg melayan kerenah ibu mengandung ni.. semua makanan aku x boleh jamah, mesti nk keluar balik.. susu pon x boleh tertelan...
Alhamdulillah selepas 4 hari aku dah boleh bangun & pergi kerja tapi masih x boleh menelan makanan.. hanya minum sup sahaja.. hampir sebulan aku x dpt makan ayam.. walhal ayam adalah feveret aku.. hanya lepas kandungan masuk bulan ke-3 sahaja aku dah boleh makan apa saje.. tp bile da boleh makan ape saje, rase nk makan itu ini pulak..
Tapi syukur, setakat ni aku hanya mengidam makan PAU, DURIAN, TOM YAM THAI, PIZZA & KERANG BAKAR CICAH SAMBAL ASAM.. skrg aku rase nk makan sambal petai pulak.. tp susah nk cari petai skrg ni.. suami dah mencari merata x jumpe jugak.. tapi kami akan usahakan jugak.. al maklom la, kate org2 tua kalo kite pregnant & mengidam makan benda tu x dpt, nanti anak kite meleleh je air liur die.. xnk lah mcm tu kan.. buat anakku, mama & papa akan cari jugak ape sahaja yg ingin kamu makan...
Ha yg pasal durian tu mmg so funny! al maklom la, aku adalah seorang yg tidak makan durian.. ntah kenapa tetibe je nk rase makan durian.. nasib baik melambak jual kat tepi2 jalan.. yg lebih menghairankan, aku nk makan durian yg isinya warne kuning tu.. huhu.. alhamdulillah skrg musim durian.. kalo bukan musim, menangis aku..

Hmm cukop sampai sini dulu.. walaupon byk lg yg aku nk ceritekan pade u all.. tunggu lah aku update lagi.. entry ni x bergambar.. haha.. nanti kalo aku dah membuyung besar, aku upload k.. skrg masih tecit, x nampak pon.. see u in the next entry... bye3..

Thursday, January 28, 2010

sungguh menggembirakan

Salam.. lame aku x jengah blog ni.. tp blog korang aku tetap terjah.. aku skrg mcm no mood nk berblog... x tahu lah kenapa.. rajin bukak fb jek.. sorry pade yg menantikan entry terbaru dari aku.. erkk tapi ade ke yg menantikan entry dari aku..?
Ok.. cut the crap.. aku kat sini dlm mood happy sgt3.. happy dgn kehidupan aku skrg, happy dgn kerja aku skrg, happy dgn semuanye.. & terutamanye happy d samping suami tercinta.. hari2 yg aku lalui skrg kurasekan sudah lengkap.. terase hampir lengkap...
Nk tahu ke sbb aku aku happy sgt ni? maybe ade yg dah tahu.. ye, aku bakal bergelar ibu.. syukur alhamdulillah.. aku sgt3 gembira & bersyukur sgt dgn rezeki ini.. doakan aku semoga aku & kandungan sihat selalu..
Perasaan semasa mengandung sgt3 la seronok.. lepas tahu pregnant, suami org pertame yg paling gembira... gembira x terkate.. aku suke tgok dia bahagia & gembira mcm tu..
Cume awal2 kandungan ni aku telah dilanda mabuk yg teruk.. 3 hari aku MC minggu lepas sbb x boleh bangun langsung.. nampak makanan pon aku da geli geleman da nk muntah.. so dlm pade aku mabuk tu aku hanye lah makan sikit je nasi.. cume beberapa butir saja..
Tapi skrg alhamdulillah dah kurang.. cuma aku x boleh terdedah kepada bau2an masakan yg kurang menyenangkan kerana aku akan muntah.. tekak sgt3 loya & x sedap badan.. badan aku sakit2 x tahu ape puncenye..
Semoga aku tabah dlm menghadapi ujian ini.. buat semua yg dah mendirikan rumah tangga baru2 ni, aku doakan semoga kalian cepat2 menimang cahaya mate.. doakan aku juga agar kesihatan aku sentiasa kuat.. amin...