BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, February 26, 2011

Link Blog Baru

Salam..
Maaf, link yang aku bg before this salah ye..
Ini link blog saye yang baru..
Silalah berkunjung ke blog saye..

Tuesday, November 23, 2010

sudah berpindah

Salam..

aku dah berpindah ke http://dhiapermataku.blogpsot.com sudi2lah jadi follower..

Saturday, July 3, 2010

trimester ke-3

Salam..
syukur alhamdulillah kandunganku sudah mahu memasuki trimester ke-3.. mujur tidak ade lg alahan yg aku alami.. selera makan juga xde pape mslh.. cume kaki dah mule rase kejang, badan sgt2 letih & rase mengantuk semase keje adelah slalu aku rasekan..
kekejangan kaki slalu berlaku pade waktu mlm.. tengah syok2 tido kang terbangun rase kaki sgt2 kejang.. bile da pagi nk bangun dari katil pun susah sbb kaki yg kejang tu mcm memintal2 urat2 kaki aku..
setiap hari badan rase letih pon perkare biase yg aku alami sepanjang mengandung.. sejak dari awal mengandung sampai skrg.. bukan xde minum susu atau makan makanan berkhasiat tapi x tahu lah badan mmg sentiasa letih.. balik keje je mesti lepak atas katil jap 15 - 20 minit baru bangun semula untuk masak, kemas umah, cuci baju dll...
oh ye, mase 1 julai 2010 lepas, aku da selamat wt kenduri lenggang perut.. adat ni adalah adat melayu untuk mane2 wanita yg mengandung anak sulong.. ye anak sulong sahaja.. tapi zaman skrg semua dah jadi simple.. aku pon xde buat lenggang perut.. cume mandi bunge & lakukan sedikit urutan dekat perut.. xdenye aku wt lenggang2 perut kai telur tu (untuk tgok jantina baby)..
wt kenduri ni mesti ade rojak buah, cendol, ketupat, ubi rebus, keledek rebus.. ntah aku mmg x phm adat sgt.. aku kan murtad adat.. haha.. biase la dok kat kampong mmg byk adat.. lebih2 lg arwah nenek aku dulu adelah bidan kampong yg mmg terkenal ngan adat2 lame tok nenek moyang dulu.. kalo la arwah nenek aku ade lg mesti best sbb die byk tahu pantang larang org2 zaman dulu.. ade jugak dulu die ceritekan antare pantang larang.. aku akan ingat sampai bile2.. :)
ramai yg tye aku ape jantina baby? jawapannye?? x tahu.. sbb aku mmg x tgok jantina baby & aku mahupon suami terime je ape2 jantina pon janji sihat.. anak sulong kan, mmg x kisah lah ape jantina pon.. tp ramai org ckp aku pegnen baby girl.. hihi.. ye ke? x tahu lah.. ade yg kate sbb perot aku bulatttttttt.. ade yg kate sbb muke aku seri naik je mase pegnen.. lg 1 aku ni suke bermekap.. kalo g shopping complex ke tgok katalog kosmetik ke mesti teruja giler tgok alat2 mekap tu semua.. :)
x kisah lah ape jantina pon asalkan selamat lahir & sihat.. aku trime je rezeki Allah berikan.. tambah2 pula skrg baby sgt aktif dlm tummyku!! waktu mlm adelah waktu die paling aktif.. x dok diam.. mesti dok pusing sane pusing sini, kick sane kick sini.. suamiku adelah org yg paling seronok tgok perot aku terbonjol sane sini.. kalo aku @ suami dok borak2 ngan kandungan, lg aktif die menendang.. maybe nk bagitahu kat mama & papa dia yg dia x sabar nk keluar.. hihi.. syg, mama & papa lebih x sabar nk tgok rupe kamu.. semoga kamu sentiasa sihat dlm rahim mama..
hmm panjang jugak aku membebel kali ni.. maklom lah, lame x update kan, byk sgt benda nk crite tp x sempat nk menaip.. hihi.. x sempat ke atau sebab malas???
ok lah rasenye cukop sampai sini dulu.. lain waktu aku update lagi sampai lah waktu melahirkan tibe nanti.. insyaAllah.. semoga kalian yg bakal bergelar ibu juga akan selalu sihat2 bersame kandungan.. same2 kite mendoakan kesihatan diri kite & kandungan.. jage pemakanan & tingkah laku.. salam..

Saturday, June 26, 2010

wink wink

Salam..
Lama x update blog sendiri.. sibuk sgt..
Terjah blog2 org je rajin, nk update punye la malas..
Syukran, kandungan aku sudah menjengah usia 7 bulan..
Syukur x terhingga pada Allah kerana bagi aku kenikmatan pengalaman mengandung anak sendiri..
Skrg aku dah pun masuk trimester ke-3.. cepat je rase mase berlalu..
Alhamdulillah baby skrg amat aktif menendang2 mamanye terutama waktu malam..
Baby pandai bagi respon bila mama & papa berbual2 dgn dia.. good child...
Kalau papa bagi salam, baby akan cepat2 kick.. hihi.. suke sgt2..
X sabar nk melihat rupa anakku ini..
Anakku, semoga kamu sihat2 saja di dalam rahim mama.. mama & papa syg sgt pada kamu walaupon kamu belum lagi dilahirkan.. mama & papa mahu kamu jadi anak yg baik..
Cukuplah update pendek mcm ni.. no idea..
Nanti lain hari aku akan update lagi..
Tentang persiapan menyambut kelahiran bayi sulungku ini..
InsyaAllah..
Semoga bertemu lagi..
Salam..

Monday, April 12, 2010

gerak la lagi syg...

Salam..
Semalam pergi jemputan dgn keluarga mertua ke Kota Tinggi..
Mase ondaway balik, rase ade pergerakkan dlm perut..
Oh my baby sedang bergerak2..
Tapi cume sekejap..
Papa x dpt rase baby gerak..
Papa terkilan terus ckp dgn baby "anak papa, tendang la terus.. papa nk tgok"..
Kesian papa x sempat nk rase baby gerak..
Syg anakku, x kire ape jantinamu, mama mahu kamu sihat2 ok..
Mama & papa x sabar nk tunggu hari kamu dilahirkan nanti..
Semoga semuanye selamat..
Barang2 menyambut kelahiran kamu mama & papa belum lagi prepare..
InsyaAllah bulan depan mama & papa pergi shopping barang2 kamu..
Jadi anak yg berguna ye syg.. pade bangsa, agama & negara..
Jadikan mama & papa bangga dgn kamu..
We love u so much syg..

Monday, April 5, 2010

Lamenyeeeee x update blog!!!

Assalamualaikum wrt..

First of all, aku nk mintak maap byk2 sbb da lame sgt x update blog aku ni.. bersawang da ni.. bukan bersawang lg.. makhluk2 lain pon siap da bertakluk kat sini.. ngee..

Bukan aku sengaja menghilangkan diri tetapi kesibukkan dgn kerja & Facebook telah membuatkan aku terlupa sebentar untuk mengupdate blog sendiri.. tapi aku masih sempat menjengah blog2 korang semua..

Yg dulu pregnant, skrg da jd mummy.. alhamdulillah.. yg dulu bujang skrg da menjadi tunangan org, yg dulu bertunang skrg da jd isteri org.. seperti mane aku, awal terciptanye blog ini aku masih lg bergelar tunangan org then menjadi isteri.. dan skrg adalah saat2 bahagia dlm hidup aku di mana aku akan menjadi mama.. insyaAllah bulan 9 ni aku akan berubah title menjadi MAMA.. syukur alhamdulillah pada-Mu ya Allah..

Ramai yg bertanya ttg kandungan aku.. ade yg bertanye mcm mane period boleh pregnant.. haha.. tu la.. sbb x update blog berbulan2, inilah jadinya.. sebenarnye selepas hari perkahwinanku, aku menunggu hampir 3 bulan jugak untuk mendengar khabar gembira ni..
Last period aku pade bulan 12, pertengaha disember.. bulan Januari period aku terhenti.. bile dah lewat 4 hari, aku g farmasi beli pregnancy test.. org kate baru 4 hari lewat, tggu la lagi.. tp aku x pernah lewat dtg bulan.. tiap bulan mesti tetap.. so, aku wat test sendiri & keputusannye nampak samar2.. mase tu x berapa nk yakin aku ni pregnant.. tp ade nmpk 2 line.. cume samar sgt.. husband ajak g klinik.. so 2 hari lepas tu aku g klinik.. mase tu pon masih samar2 lg tp doctor yakin ckp aku pregnant.. hmm tp aku ni masih x berpuas hati, 3 hari lepas tu aku g klinik 1 lagi.. dan selepas buat urine test, alhamdulillah nampak dgn jelas & pekat 2 line tu.. syukur....

Perasaan mase tu?? x tergambar ok.. aku nk menangis tp rilex sbb depan doctor & suami.. aku tgok suami tersenyum gembira.. balik dari klinik, suami terus mengingatkan supaya aku jage kandungan, x mo angkat benda2 berat.. ah suamiku sgt syg padaku & juga baby.. suami mmg sgt suka & syg pada kanak2.. begitu jugak aku.. aku pon suka sgt dgn kanak2.. sbb tu kami x kisah menjadi ibu bapa dlm usia muda..

Skrg usia kandungan aku sudah masuk bulan ke-4.. walaupon masih belum rase pergerakkan baby, tapi aku tahu baby pasti x duduk diam dekat dalam perutku.. x sabar nk tggu saat tendangan pertamanya.. aku masih lagi belum scan.. mungkin this weekend pergi scan.. suami dah sibuk soh scan tapi aku rase nanti dululah..
Mase mule2 aku pregnant, amat sengsara.. tapi aku rela demimu syg.. aku mabuk x boleh bangun selama 4 hari.. bangun tidur nk pergi kerja aku rase mual & loya.. angkat kepala je rase berpusing & nk muntah.. bila baring, alhamdulillah ok cume mual2 je.. aku mc 3 hari.. mujur boss faham situasi aku.. selame aku terbaring je, suamilah yg menjaga aku.. sgt2 terharu dgn layanan suami & kesabarannye yg melayan kerenah ibu mengandung ni.. semua makanan aku x boleh jamah, mesti nk keluar balik.. susu pon x boleh tertelan...
Alhamdulillah selepas 4 hari aku dah boleh bangun & pergi kerja tapi masih x boleh menelan makanan.. hanya minum sup sahaja.. hampir sebulan aku x dpt makan ayam.. walhal ayam adalah feveret aku.. hanya lepas kandungan masuk bulan ke-3 sahaja aku dah boleh makan apa saje.. tp bile da boleh makan ape saje, rase nk makan itu ini pulak..
Tapi syukur, setakat ni aku hanya mengidam makan PAU, DURIAN, TOM YAM THAI, PIZZA & KERANG BAKAR CICAH SAMBAL ASAM.. skrg aku rase nk makan sambal petai pulak.. tp susah nk cari petai skrg ni.. suami dah mencari merata x jumpe jugak.. tapi kami akan usahakan jugak.. al maklom la, kate org2 tua kalo kite pregnant & mengidam makan benda tu x dpt, nanti anak kite meleleh je air liur die.. xnk lah mcm tu kan.. buat anakku, mama & papa akan cari jugak ape sahaja yg ingin kamu makan...
Ha yg pasal durian tu mmg so funny! al maklom la, aku adalah seorang yg tidak makan durian.. ntah kenapa tetibe je nk rase makan durian.. nasib baik melambak jual kat tepi2 jalan.. yg lebih menghairankan, aku nk makan durian yg isinya warne kuning tu.. huhu.. alhamdulillah skrg musim durian.. kalo bukan musim, menangis aku..

Hmm cukop sampai sini dulu.. walaupon byk lg yg aku nk ceritekan pade u all.. tunggu lah aku update lagi.. entry ni x bergambar.. haha.. nanti kalo aku dah membuyung besar, aku upload k.. skrg masih tecit, x nampak pon.. see u in the next entry... bye3..

Thursday, January 28, 2010

sungguh menggembirakan

Salam.. lame aku x jengah blog ni.. tp blog korang aku tetap terjah.. aku skrg mcm no mood nk berblog... x tahu lah kenapa.. rajin bukak fb jek.. sorry pade yg menantikan entry terbaru dari aku.. erkk tapi ade ke yg menantikan entry dari aku..?
Ok.. cut the crap.. aku kat sini dlm mood happy sgt3.. happy dgn kehidupan aku skrg, happy dgn kerja aku skrg, happy dgn semuanye.. & terutamanye happy d samping suami tercinta.. hari2 yg aku lalui skrg kurasekan sudah lengkap.. terase hampir lengkap...
Nk tahu ke sbb aku aku happy sgt ni? maybe ade yg dah tahu.. ye, aku bakal bergelar ibu.. syukur alhamdulillah.. aku sgt3 gembira & bersyukur sgt dgn rezeki ini.. doakan aku semoga aku & kandungan sihat selalu..
Perasaan semasa mengandung sgt3 la seronok.. lepas tahu pregnant, suami org pertame yg paling gembira... gembira x terkate.. aku suke tgok dia bahagia & gembira mcm tu..
Cume awal2 kandungan ni aku telah dilanda mabuk yg teruk.. 3 hari aku MC minggu lepas sbb x boleh bangun langsung.. nampak makanan pon aku da geli geleman da nk muntah.. so dlm pade aku mabuk tu aku hanye lah makan sikit je nasi.. cume beberapa butir saja..
Tapi skrg alhamdulillah dah kurang.. cuma aku x boleh terdedah kepada bau2an masakan yg kurang menyenangkan kerana aku akan muntah.. tekak sgt3 loya & x sedap badan.. badan aku sakit2 x tahu ape puncenye..
Semoga aku tabah dlm menghadapi ujian ini.. buat semua yg dah mendirikan rumah tangga baru2 ni, aku doakan semoga kalian cepat2 menimang cahaya mate.. doakan aku juga agar kesihatan aku sentiasa kuat.. amin...

Saturday, December 26, 2009

hello ^,^

Salam...
lama aku x jengah blog aku ni..
wahh dah bersawang dah..
adehh malas aku skrg nk bukak blog ni..
maybe kesibukkan dgn facebook..
hakhak...
tp aku akan cube untuk update blog ni...
walaupon sebulan sekali, dua bulan sekali, setahun sekali???!!!
ok2, aku xde idea sebenarnye..
tu je yg aku nk bagitahu..
aku bukan menghilang tanpa d kesan..
aku ade jengah blog korang, cume aku malas update..
ade mase, ade cerite, aku update ok..
tunggu...
see ya!

Monday, November 16, 2009

~ bila mase itu akan tiba ~

...Salam...

...aku sedang berada dlm mood yg tidak stabil...

...smlm aku dah start sakit perut...

..."oh no please jgn lah"...

...akhirnya pagi tadi aku bangun tidur ternyata sudah...

*

*

*

*

*

...aku PERIOD...

...sedey...

...sbb maknenye aku x pregnant lg...

*

*

*

*

*

...sob...sob...

...weh dah3 la...

...terlebih sudah aku teremosional...

...emo lebihhhhhhhhhhhhh...

*

*

*

*

*

...xpe2, aku mude lg, ade mase lg (sedapkan hati)...

...usaha lg...

...maybe xde rezeki lagi...

*

*

*

*

*

...aku jeles sebenarnye...

...sbb smlm tgok kwn aku dah bersalin...

...nmpk baby die, terus nk baby sendiri...

...arghhh tensen3...

...xpe2, aku baru je kawen...

*

*

*

*

*

...hmm tlg doakan aku k...

...aku amat mengharapkan kehadiran org baru dlm hidup kami suami isteri...

...aku pasrah padamu Tuhan...

...hanya pada-Mu ku berserah...

Wednesday, November 11, 2009

~ sengal... badanku yg sengal2 ~

...Tulun3...
...sengal sgt badan aku...
...x tahu lah nape...
...maybe kesibukkan menguruskan rumahtangga & bekerja seharian yg buat diri x cukup rehat...
...ok, bila kita dah berumahtangga secara automatiknye kehidupan kite akan berubah jugak...
...aku sedang melalui proses perubahan tersebut...
...adakalanya aku rase nk resign je keje & stay kat umah jd surirumahtangga sepenuh masa...
...tapi bila difikirkan balik, bosan pulak aku kat umah sensorang karang...
...al-maklom lah, suami keje balik ptg...
*
*
*
*
*
...berbalik kpd badan aku yg sengal2 nih, maybe bebanan tugas di rumah & pejabat...
...memeritkan dokkkkkkkkkkkk...
...mlm td dok ngadu kat hubby...
..."badan org ni kan sakit2 la.. sengal2 je rase"...
...hubby dok pandang lain mcm...
..."ade pape ke?"...
...aik? lain pulak yg di pikirkannye...
..."ish org sengal2 la badan ni sbb penat, letih.. tlg urotkan bley?"...
...hubby dok sengih jek...
..."oh buleh3... meh3 sini"...
*
*
*
*
*
...sekali die urot...
..."auwwwwww arghhhh"...
...hehehe sakit beb, maybe urat2 aku dah berselirat dlm tu, sbb tu sakit sgt...
...hubby kate die x pandai urot...
..."alaa urot je la ngan isteri wak jamiran tu, die kan pandai urot"...
..."ok ke? hmmm bley lah... jom3"...
*
*
*
*
*
...sepantas kilat we alls pergi rumah wak jamiran tu beb...
...kena urot mmg le sedap sampai nk tertido aku d watnye...
...tp kurang power la urotan die...
*
*
*
*
*
...mase mak cik tu urot kat bahagian perut i yg slim nih, mak cik tu tye soklan yg biase ditujukan kpd pengantin2 baru...
..."ni dah ade isi ni xde mabuk2 ke?"...
...aku dah pelik sepelik-peliknye ok (aku wat muke pelik sekali)...
..."isi ape mak cik? mane ade.. blom ade tande2 lagi lah"...
...mak cik tu dok pandang aku...
..."tapi ni mak cik rase mcm dah ade ni"...
...toinnnnnnnnnngggg!!!...
...aiyooo tuan punya badan pon x tahu, org lain pulak tahu...
...aku menafikan sbb mmg xde tande2 lagi lah wehhhh...
...aku pon malas nak g check...
...tunggu bulan aku tibe waktunye...
...kalo terlepas bulan, aku mmg nk g check ok...
*
*
*
*
*
...aku mmg cemburu tgok kwn2 aku pregnant...
...ade yg dah dpt baby...
...tp aku kan masih baru...
...inai di jari pon masih merah lg...
...aku kan masih mude...
...boleh berusaha lagi...
...korang semua, please doakan aku...
...doakan kebahagiaan rumahtangga aku sampai akhir hayat jugak...
...sampai sini je...
...jumpe lagi...
...salam...

Monday, November 9, 2009

~ gastrik mengganas ~

...Salam...
...hari yg sungguh membosankan...
...hari isnin merupakan 'Garfield Day' bagi aku...
...malas nk g keje, malas nk wat keje...
...dah biase dah tu...
...setiap isnin ok...
...mmg mcm tu la yg aku rase...
...mase pon aku rase lmbt berjalan...
*
*
*
*
*
...cut the crap...
...aku nk cerite ttg gastrik yg aku alami...
...semalam menyerang lg...
...mungkin sbb kedegilan aku sendiri yg x mo mkn...
...dari pg sampai ke ptg cume keropok lekor & pisang goreng yg jd alas perut...
...langsung x menjamah nasi...
*
*
*
*
*
...Sabtu mlm aku balik umah mak ayah aku...
...ade makan2 sikit...
...ptg ahad smlm aku nk balik umah aku semula sbb kat sane pulak aku nk wat mkn2...
...kul 5.30 la mcm tu aku nk balik...
...ondaway nk balik tu tetibe je x semena2 dada aku sakit menusuk...
...dah feeling x best...
...dlm kereta aku diam je...
*
*
*
*
*
..."nape ni?" hubby aku tibe2 tye...
...aku tye die balik, "ape yg nape?"...
..."tibe2 diam? td bkn main ckp je x benti2"...
...aku cume mengukir senyuman...
...hubby dpt agak jugak...
..."sakit lg ke??"...
...aku cume anggukkan kepala...
..."tu la degil xnk mkn"...
...& pot pet pot pet...
*
*
*
*
*
...singgah kedai runcit...
...hubby belikan roti + air soya + sepotong kek...
...hubby pesan aku makan semua tu...
...perut aku kosong, tu yg buat gastrik menyerang...
...hubby sgt3 ambil berat diri aku...
...dia sgt menjaga aku...
...sesungguhnya aku amat bertuah dikurniakan seorang suami yg menyayangi diri aku seadanya...
...lepas perut aku diisi, alhamdulillah sakit tu berkurangan...
...hubby pun lega tengok aku dah ok sikit...
*
*
*
*
*
...aku kena jaga pemakanan aku...
...tapi aku x dpt menahan godaan jugak kalo makanan sedap2 ade depan mate...
...hubby pesan lepas ni masak jgn pedas2...
...tapi kesian kat hubby...
...dia suka makanan pedas terutamanya sambal tumis...
...yg penting skrg ubat aku kena ade selalu bersama ke mane je aku pergi...
...ubat pon x boleh putus lepas ni...
...habis je ubat kena g klinik ambil ubat lagi...
*
*
*
*
*
...then malam tadi bakar ayam, udang, kerang & ikan sempena hari lahir suami...
...family aku pon dtg sebab buat majlis dekat rumah aku...
...ade mcm2 hidangan.. tapi semuanye bakar punya...
...aku makan ayam bakar, udang bakar, kerang bakar, ikan bakar + kentang goreng...
...ade sambal asam & sambal kacang...
...sambal asam tu sgt3 pedas...
...diam2 aku amek jugak sambal asam tu sikit makan dgn kerang bakar...
...aku makan banyak jugak..
...abes je kerang tu aku amek lagi, abes amek lagi, abes amek lagi sampai 3 kali...
*
*
*
*
*
...tetibe dok sedap makan, hubby yg tengah bakar ayam nampak la pulak...
...die dtg cekak pinggang depan aku (amboi syg aku ni siap cekak pinggang)...
..."ni sape yg soh makan pedas2 ni?"...
...die tye aku dlm nade agak marah sikit lah...
...aku pulak menjawab...
..."alaaa org makan sikit je"...
...hubby dgr je terus amek sambal depan mate aku tu die letak jauh2...
...pastu siap ckp ngan mak mertua aku...
..."mak tengokkan yan ni, jgn sampai die makan pedas2"...
...see2? zalim kan? wargghhhh....
*
*
*
*
*
...skrg semua kedua2 belah family aku dah tahu yg aku ade gastrik...
...masing2 sgt prihatin dgn keadaan aku...
...alhamdulillah aku dikelilingi org2 yg menyayangi aku...
...terutamanya hubby tercinta...
...thanx syg kerana menyayangi diri ini...
*
*
*
*
*
...disebabkan kedegilan aku, malam tadi pukul 1.30 am gastrik dtg lg...
...x bley tido...
..sampai hubby naik riso nk bawak aku g spital...
...i kan degil, stubborn u know...
...x mo jugak...
...hehehe....
so aku lelapkan je jugak mate aku ni walaupon sakit...
...dah telan pil dah, x lame pastu aku tido...
*
*
*
*
*
...sampai sini saje entry aku kali ni...
...ada keje menanti...
...see u alls di lain entry..
...wassalam & adios...

Saturday, November 7, 2009

~ gastrik ~

...aku ade gastrik rupenye...
...dah 2 hari starting khamis 05/11/2009 aku dok senak2 perot..
...pedih2 + senak2...
...jumaat 06/11/2009 dah x tahan...
...mase kat opis mmg senak sgt...
...nk2 bile aku jalan, mcm sakit sgt...
...terus sms hubby ngadu kat die...
...die sgt2 risau...
*
*
*
*
*
...aku tahankan sampai ke ptg...
...balik keje aku terus g klinik ngan hubby...
...doktor cek & mengesahkan aku gastrik...
...arghhhh....
...dugaan...
...kena byk pantang makan lepas ni...
...kari, sambal, asam, milo adelah antara yg aku x boleh makan...
...tensen3...
*
*
*
*
*
...dpt 3 jenis ubat...
...ubat gastrik ade 2 jenis...
...ubat sakit perut ade 1...
...hmm menci2...
*
*
*
*
*
...hubby dok pot pet kat aku jgn mam pedas2 lg...
...aku kan penggemar makanan pedas yg tegarrrrrrrrrrr...
...aku dok mengampu hubby...
..."alaaaa cyg ckit je mamam"...
...hubby dgn pantas menjawab...
..."no way"...
...warghhh zolim3...
*
*
*
*
*
...balik umah je mak mertua plak tye aku g mane...
...aku ckp g klinik...
...mak mertua aku dah sibok teruja ingat aku pregnant...
...blom ade lg la mak...
...just check je ade gastrik...
...dgr je, mak mertua pulak dok pot pet...
...adoyaiiii...
..."gastrik kena minum susu ni"...
..."dapor ko ade susu x? nk mak belikan ke? susu tepung tu ha"...
..."makanan pedas jgn mkn yan"...
..."tadi pulak mak masak kari bg kat ko kat dapor tu, jgn d makan pulak"...
...& bla bla bla bla...
*
*
*
*
*
...prihatin betol suami & mak mertuaku...
...aku pon x sangke selame ni aku dok sakit2 senak2 perot adalah kerana gastrik...
...wwwooooo sob sob sob...
...menyesalnye aku x g check awal2...
*
*
*
*
*
...xpe2 maybe ni adalah pengajaran kpd aku yg suke main sumbat je makanan dlm mulot aku...
...tanpe memikirkan kesan & akibatnye...
...eh ye ke?...
...lu pk la sendiri...
(sowie pinjam ayat nabil jap)

~ jalan jalan cari makan ~

...Salam...
...malam tadi 06/11/2009 merupakan hari lahir kakak ipar aku...
...sempena menyambut kelahiran dia, suaminye telah belanja makan...
...aku & suami saja yg dpt ikut sama...
...yg lain kepenatan seharian bekerja...
*
*
*
*
*
...Jam 10.00 malam bertolak dari rumah...
...makan dekat Parit Sulong jek...
...katenye tempat tu best...
...ikutkan je lah...
*
*
*
*
*
...pemandangan kat restoran tu ok, nyaman, selesa...
...nama restoran tu "Juara Sulong Tom Yam"...
...alamakkkk aiiiii tomyam kegemaranku...
...lama dah x makan tom yam...
...sebenarnye dok ngidam mee kari...
...tp mane2 tmpt kat muar + batu pahat ni cari merata x ada...
...tensen betol...
*
*
*
*
*
...menu malam tadi...
  1. Ikan siakap masak 3 rase
  2. kailan goreng ikan masin
  3. tom yam campor
  4. telor dadar
  5. sotong goreng tepong
  6. burung puyuh goreng
  7. sayur tumis belacan

...see? manyak betul makanan sampai nk muntah2 aku mkn...

....jam 11.30 jugak baru balik...

...balik je terus melayangkan diri atas katil..

...penat sey...

p/s : pic xde sbb x snap... ramai sgt manusia sampai jd segan nk snap.. i kan bkn blogger tegar....

Friday, November 6, 2009

~ resdung oh resdung ~

...Salam semua readers blog yan...
...entry kali ni mmg yan nk berckp ttg resdung...
...ye, aku salah seorang penghidap penyakit ini...
...pehh bile rase gatal tu menyerang, mmg aku rase mcm nk cabot mate aku ni + potong idong aku yg tomey ni...
...resdung aku adalah teruk juga...
...walaupon muke aku xde la mcm kawah bulan, tapi mmg resdung aku berada di tahap yg agak teruk...
*
*
*
*
*
...last month aku ade buat rawatan asap...
...nak tahu, punye lah byk hama resdung tu bermaharajalela kat muke aku selame ni...
...sgt byk...
...aku tgok sendiri betapa byknye hama2 tersebut yg berwarna kekuningan...
...aku ade beli kapsul & ubat sapu untuk mengurangkannye...
*
*
*
*
*
...ok, kat sini aku tempek sikit info berkaitan resdung...
...bace lah kalo korang rase korang syg muke korang yg cun & hensem tuh...
*
*
*
*
*
Resdung adalah perkataan yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai penyakit hidung.Salah satu punca gejala gejala resdung adalah akibat jangkitan bacteria keatas hidung dan rongga disekelilingnya.
APAKAH SINUS ? (RESDUNG)
Sinus sebenarnya adalah rongga rongga didalam tulang muka disekeliling hidung.Rongga ini bersambung ke hidung melalui aluran aluran yang sangat kecil.Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga rongga ini setiap masa dan disalirkan kedalam hidung.Jika aliran dari sinus ini tersumbat maka lender ini akan berkumpul seterusnyakumam bacteria akan membiak didalam rongga sinus ini.Ini menyebabkan penghasilan nanah dan juga bengkakan didalam lapisan hidung.
GEJALA SINUSITIS
• Sumbat hidung
• Lender dari hidung dan tekak
• Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
• Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang
• Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan
• Gejala alahan hidung seperti bersin,gatal hidung dan sebagainya
KEMUDRATAN SINUSITIS (RESDUNG)
• Jangkitan nanah dikawasan sekeliling mata
• Jangkitan otak
• Sakit tekak yang kronik
• Jangkitan tulang muka
• Menerukkan keadaan lelah
• Berdengkur secara kronik
• Menyebabkan jangkitan telinga dan tonsil
• Alahan hidung
• Selsema biasa yang melarat