BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, November 6, 2009

~ resdung oh resdung ~

...Salam semua readers blog yan...
...entry kali ni mmg yan nk berckp ttg resdung...
...ye, aku salah seorang penghidap penyakit ini...
...pehh bile rase gatal tu menyerang, mmg aku rase mcm nk cabot mate aku ni + potong idong aku yg tomey ni...
...resdung aku adalah teruk juga...
...walaupon muke aku xde la mcm kawah bulan, tapi mmg resdung aku berada di tahap yg agak teruk...
*
*
*
*
*
...last month aku ade buat rawatan asap...
...nak tahu, punye lah byk hama resdung tu bermaharajalela kat muke aku selame ni...
...sgt byk...
...aku tgok sendiri betapa byknye hama2 tersebut yg berwarna kekuningan...
...aku ade beli kapsul & ubat sapu untuk mengurangkannye...
*
*
*
*
*
...ok, kat sini aku tempek sikit info berkaitan resdung...
...bace lah kalo korang rase korang syg muke korang yg cun & hensem tuh...
*
*
*
*
*
Resdung adalah perkataan yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai penyakit hidung.Salah satu punca gejala gejala resdung adalah akibat jangkitan bacteria keatas hidung dan rongga disekelilingnya.
APAKAH SINUS ? (RESDUNG)
Sinus sebenarnya adalah rongga rongga didalam tulang muka disekeliling hidung.Rongga ini bersambung ke hidung melalui aluran aluran yang sangat kecil.Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga rongga ini setiap masa dan disalirkan kedalam hidung.Jika aliran dari sinus ini tersumbat maka lender ini akan berkumpul seterusnyakumam bacteria akan membiak didalam rongga sinus ini.Ini menyebabkan penghasilan nanah dan juga bengkakan didalam lapisan hidung.
GEJALA SINUSITIS
• Sumbat hidung
• Lender dari hidung dan tekak
• Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
• Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang
• Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan
• Gejala alahan hidung seperti bersin,gatal hidung dan sebagainya
KEMUDRATAN SINUSITIS (RESDUNG)
• Jangkitan nanah dikawasan sekeliling mata
• Jangkitan otak
• Sakit tekak yang kronik
• Jangkitan tulang muka
• Menerukkan keadaan lelah
• Berdengkur secara kronik
• Menyebabkan jangkitan telinga dan tonsil
• Alahan hidung
• Selsema biasa yang melarat

2 comments:

angahfarah said...

salam..
yan cube la product permata hijrah tu... x pun try makan product yg fara jual... HPA product..utk resdung dan alahan..fara pakai..kwn fara kat KL pun every month order...fara online and brg smpi kat rumah die...if berminat ..leh roger2..email farah : farah@vs-i.com

armouris said...

info tentang resdung kat sini - Resdung Ada Kaitan Dengan Kerosakan Gigi