BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, November 16, 2009

~ bila mase itu akan tiba ~

...Salam...

...aku sedang berada dlm mood yg tidak stabil...

...smlm aku dah start sakit perut...

..."oh no please jgn lah"...

...akhirnya pagi tadi aku bangun tidur ternyata sudah...

*

*

*

*

*

...aku PERIOD...

...sedey...

...sbb maknenye aku x pregnant lg...

*

*

*

*

*

...sob...sob...

...weh dah3 la...

...terlebih sudah aku teremosional...

...emo lebihhhhhhhhhhhhh...

*

*

*

*

*

...xpe2, aku mude lg, ade mase lg (sedapkan hati)...

...usaha lg...

...maybe xde rezeki lagi...

*

*

*

*

*

...aku jeles sebenarnye...

...sbb smlm tgok kwn aku dah bersalin...

...nmpk baby die, terus nk baby sendiri...

...arghhh tensen3...

...xpe2, aku baru je kawen...

*

*

*

*

*

...hmm tlg doakan aku k...

...aku amat mengharapkan kehadiran org baru dlm hidup kami suami isteri...

...aku pasrah padamu Tuhan...

...hanya pada-Mu ku berserah...

Wednesday, November 11, 2009

~ sengal... badanku yg sengal2 ~

...Tulun3...
...sengal sgt badan aku...
...x tahu lah nape...
...maybe kesibukkan menguruskan rumahtangga & bekerja seharian yg buat diri x cukup rehat...
...ok, bila kita dah berumahtangga secara automatiknye kehidupan kite akan berubah jugak...
...aku sedang melalui proses perubahan tersebut...
...adakalanya aku rase nk resign je keje & stay kat umah jd surirumahtangga sepenuh masa...
...tapi bila difikirkan balik, bosan pulak aku kat umah sensorang karang...
...al-maklom lah, suami keje balik ptg...
*
*
*
*
*
...berbalik kpd badan aku yg sengal2 nih, maybe bebanan tugas di rumah & pejabat...
...memeritkan dokkkkkkkkkkkk...
...mlm td dok ngadu kat hubby...
..."badan org ni kan sakit2 la.. sengal2 je rase"...
...hubby dok pandang lain mcm...
..."ade pape ke?"...
...aik? lain pulak yg di pikirkannye...
..."ish org sengal2 la badan ni sbb penat, letih.. tlg urotkan bley?"...
...hubby dok sengih jek...
..."oh buleh3... meh3 sini"...
*
*
*
*
*
...sekali die urot...
..."auwwwwww arghhhh"...
...hehehe sakit beb, maybe urat2 aku dah berselirat dlm tu, sbb tu sakit sgt...
...hubby kate die x pandai urot...
..."alaa urot je la ngan isteri wak jamiran tu, die kan pandai urot"...
..."ok ke? hmmm bley lah... jom3"...
*
*
*
*
*
...sepantas kilat we alls pergi rumah wak jamiran tu beb...
...kena urot mmg le sedap sampai nk tertido aku d watnye...
...tp kurang power la urotan die...
*
*
*
*
*
...mase mak cik tu urot kat bahagian perut i yg slim nih, mak cik tu tye soklan yg biase ditujukan kpd pengantin2 baru...
..."ni dah ade isi ni xde mabuk2 ke?"...
...aku dah pelik sepelik-peliknye ok (aku wat muke pelik sekali)...
..."isi ape mak cik? mane ade.. blom ade tande2 lagi lah"...
...mak cik tu dok pandang aku...
..."tapi ni mak cik rase mcm dah ade ni"...
...toinnnnnnnnnngggg!!!...
...aiyooo tuan punya badan pon x tahu, org lain pulak tahu...
...aku menafikan sbb mmg xde tande2 lagi lah wehhhh...
...aku pon malas nak g check...
...tunggu bulan aku tibe waktunye...
...kalo terlepas bulan, aku mmg nk g check ok...
*
*
*
*
*
...aku mmg cemburu tgok kwn2 aku pregnant...
...ade yg dah dpt baby...
...tp aku kan masih baru...
...inai di jari pon masih merah lg...
...aku kan masih mude...
...boleh berusaha lagi...
...korang semua, please doakan aku...
...doakan kebahagiaan rumahtangga aku sampai akhir hayat jugak...
...sampai sini je...
...jumpe lagi...
...salam...

Monday, November 9, 2009

~ gastrik mengganas ~

...Salam...
...hari yg sungguh membosankan...
...hari isnin merupakan 'Garfield Day' bagi aku...
...malas nk g keje, malas nk wat keje...
...dah biase dah tu...
...setiap isnin ok...
...mmg mcm tu la yg aku rase...
...mase pon aku rase lmbt berjalan...
*
*
*
*
*
...cut the crap...
...aku nk cerite ttg gastrik yg aku alami...
...semalam menyerang lg...
...mungkin sbb kedegilan aku sendiri yg x mo mkn...
...dari pg sampai ke ptg cume keropok lekor & pisang goreng yg jd alas perut...
...langsung x menjamah nasi...
*
*
*
*
*
...Sabtu mlm aku balik umah mak ayah aku...
...ade makan2 sikit...
...ptg ahad smlm aku nk balik umah aku semula sbb kat sane pulak aku nk wat mkn2...
...kul 5.30 la mcm tu aku nk balik...
...ondaway nk balik tu tetibe je x semena2 dada aku sakit menusuk...
...dah feeling x best...
...dlm kereta aku diam je...
*
*
*
*
*
..."nape ni?" hubby aku tibe2 tye...
...aku tye die balik, "ape yg nape?"...
..."tibe2 diam? td bkn main ckp je x benti2"...
...aku cume mengukir senyuman...
...hubby dpt agak jugak...
..."sakit lg ke??"...
...aku cume anggukkan kepala...
..."tu la degil xnk mkn"...
...& pot pet pot pet...
*
*
*
*
*
...singgah kedai runcit...
...hubby belikan roti + air soya + sepotong kek...
...hubby pesan aku makan semua tu...
...perut aku kosong, tu yg buat gastrik menyerang...
...hubby sgt3 ambil berat diri aku...
...dia sgt menjaga aku...
...sesungguhnya aku amat bertuah dikurniakan seorang suami yg menyayangi diri aku seadanya...
...lepas perut aku diisi, alhamdulillah sakit tu berkurangan...
...hubby pun lega tengok aku dah ok sikit...
*
*
*
*
*
...aku kena jaga pemakanan aku...
...tapi aku x dpt menahan godaan jugak kalo makanan sedap2 ade depan mate...
...hubby pesan lepas ni masak jgn pedas2...
...tapi kesian kat hubby...
...dia suka makanan pedas terutamanya sambal tumis...
...yg penting skrg ubat aku kena ade selalu bersama ke mane je aku pergi...
...ubat pon x boleh putus lepas ni...
...habis je ubat kena g klinik ambil ubat lagi...
*
*
*
*
*
...then malam tadi bakar ayam, udang, kerang & ikan sempena hari lahir suami...
...family aku pon dtg sebab buat majlis dekat rumah aku...
...ade mcm2 hidangan.. tapi semuanye bakar punya...
...aku makan ayam bakar, udang bakar, kerang bakar, ikan bakar + kentang goreng...
...ade sambal asam & sambal kacang...
...sambal asam tu sgt3 pedas...
...diam2 aku amek jugak sambal asam tu sikit makan dgn kerang bakar...
...aku makan banyak jugak..
...abes je kerang tu aku amek lagi, abes amek lagi, abes amek lagi sampai 3 kali...
*
*
*
*
*
...tetibe dok sedap makan, hubby yg tengah bakar ayam nampak la pulak...
...die dtg cekak pinggang depan aku (amboi syg aku ni siap cekak pinggang)...
..."ni sape yg soh makan pedas2 ni?"...
...die tye aku dlm nade agak marah sikit lah...
...aku pulak menjawab...
..."alaaa org makan sikit je"...
...hubby dgr je terus amek sambal depan mate aku tu die letak jauh2...
...pastu siap ckp ngan mak mertua aku...
..."mak tengokkan yan ni, jgn sampai die makan pedas2"...
...see2? zalim kan? wargghhhh....
*
*
*
*
*
...skrg semua kedua2 belah family aku dah tahu yg aku ade gastrik...
...masing2 sgt prihatin dgn keadaan aku...
...alhamdulillah aku dikelilingi org2 yg menyayangi aku...
...terutamanya hubby tercinta...
...thanx syg kerana menyayangi diri ini...
*
*
*
*
*
...disebabkan kedegilan aku, malam tadi pukul 1.30 am gastrik dtg lg...
...x bley tido...
..sampai hubby naik riso nk bawak aku g spital...
...i kan degil, stubborn u know...
...x mo jugak...
...hehehe....
so aku lelapkan je jugak mate aku ni walaupon sakit...
...dah telan pil dah, x lame pastu aku tido...
*
*
*
*
*
...sampai sini saje entry aku kali ni...
...ada keje menanti...
...see u alls di lain entry..
...wassalam & adios...

Saturday, November 7, 2009

~ gastrik ~

...aku ade gastrik rupenye...
...dah 2 hari starting khamis 05/11/2009 aku dok senak2 perot..
...pedih2 + senak2...
...jumaat 06/11/2009 dah x tahan...
...mase kat opis mmg senak sgt...
...nk2 bile aku jalan, mcm sakit sgt...
...terus sms hubby ngadu kat die...
...die sgt2 risau...
*
*
*
*
*
...aku tahankan sampai ke ptg...
...balik keje aku terus g klinik ngan hubby...
...doktor cek & mengesahkan aku gastrik...
...arghhhh....
...dugaan...
...kena byk pantang makan lepas ni...
...kari, sambal, asam, milo adelah antara yg aku x boleh makan...
...tensen3...
*
*
*
*
*
...dpt 3 jenis ubat...
...ubat gastrik ade 2 jenis...
...ubat sakit perut ade 1...
...hmm menci2...
*
*
*
*
*
...hubby dok pot pet kat aku jgn mam pedas2 lg...
...aku kan penggemar makanan pedas yg tegarrrrrrrrrrr...
...aku dok mengampu hubby...
..."alaaaa cyg ckit je mamam"...
...hubby dgn pantas menjawab...
..."no way"...
...warghhh zolim3...
*
*
*
*
*
...balik umah je mak mertua plak tye aku g mane...
...aku ckp g klinik...
...mak mertua aku dah sibok teruja ingat aku pregnant...
...blom ade lg la mak...
...just check je ade gastrik...
...dgr je, mak mertua pulak dok pot pet...
...adoyaiiii...
..."gastrik kena minum susu ni"...
..."dapor ko ade susu x? nk mak belikan ke? susu tepung tu ha"...
..."makanan pedas jgn mkn yan"...
..."tadi pulak mak masak kari bg kat ko kat dapor tu, jgn d makan pulak"...
...& bla bla bla bla...
*
*
*
*
*
...prihatin betol suami & mak mertuaku...
...aku pon x sangke selame ni aku dok sakit2 senak2 perot adalah kerana gastrik...
...wwwooooo sob sob sob...
...menyesalnye aku x g check awal2...
*
*
*
*
*
...xpe2 maybe ni adalah pengajaran kpd aku yg suke main sumbat je makanan dlm mulot aku...
...tanpe memikirkan kesan & akibatnye...
...eh ye ke?...
...lu pk la sendiri...
(sowie pinjam ayat nabil jap)

~ jalan jalan cari makan ~

...Salam...
...malam tadi 06/11/2009 merupakan hari lahir kakak ipar aku...
...sempena menyambut kelahiran dia, suaminye telah belanja makan...
...aku & suami saja yg dpt ikut sama...
...yg lain kepenatan seharian bekerja...
*
*
*
*
*
...Jam 10.00 malam bertolak dari rumah...
...makan dekat Parit Sulong jek...
...katenye tempat tu best...
...ikutkan je lah...
*
*
*
*
*
...pemandangan kat restoran tu ok, nyaman, selesa...
...nama restoran tu "Juara Sulong Tom Yam"...
...alamakkkk aiiiii tomyam kegemaranku...
...lama dah x makan tom yam...
...sebenarnye dok ngidam mee kari...
...tp mane2 tmpt kat muar + batu pahat ni cari merata x ada...
...tensen betol...
*
*
*
*
*
...menu malam tadi...
  1. Ikan siakap masak 3 rase
  2. kailan goreng ikan masin
  3. tom yam campor
  4. telor dadar
  5. sotong goreng tepong
  6. burung puyuh goreng
  7. sayur tumis belacan

...see? manyak betul makanan sampai nk muntah2 aku mkn...

....jam 11.30 jugak baru balik...

...balik je terus melayangkan diri atas katil..

...penat sey...

p/s : pic xde sbb x snap... ramai sgt manusia sampai jd segan nk snap.. i kan bkn blogger tegar....

Friday, November 6, 2009

~ resdung oh resdung ~

...Salam semua readers blog yan...
...entry kali ni mmg yan nk berckp ttg resdung...
...ye, aku salah seorang penghidap penyakit ini...
...pehh bile rase gatal tu menyerang, mmg aku rase mcm nk cabot mate aku ni + potong idong aku yg tomey ni...
...resdung aku adalah teruk juga...
...walaupon muke aku xde la mcm kawah bulan, tapi mmg resdung aku berada di tahap yg agak teruk...
*
*
*
*
*
...last month aku ade buat rawatan asap...
...nak tahu, punye lah byk hama resdung tu bermaharajalela kat muke aku selame ni...
...sgt byk...
...aku tgok sendiri betapa byknye hama2 tersebut yg berwarna kekuningan...
...aku ade beli kapsul & ubat sapu untuk mengurangkannye...
*
*
*
*
*
...ok, kat sini aku tempek sikit info berkaitan resdung...
...bace lah kalo korang rase korang syg muke korang yg cun & hensem tuh...
*
*
*
*
*
Resdung adalah perkataan yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai penyakit hidung.Salah satu punca gejala gejala resdung adalah akibat jangkitan bacteria keatas hidung dan rongga disekelilingnya.
APAKAH SINUS ? (RESDUNG)
Sinus sebenarnya adalah rongga rongga didalam tulang muka disekeliling hidung.Rongga ini bersambung ke hidung melalui aluran aluran yang sangat kecil.Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga rongga ini setiap masa dan disalirkan kedalam hidung.Jika aliran dari sinus ini tersumbat maka lender ini akan berkumpul seterusnyakumam bacteria akan membiak didalam rongga sinus ini.Ini menyebabkan penghasilan nanah dan juga bengkakan didalam lapisan hidung.
GEJALA SINUSITIS
• Sumbat hidung
• Lender dari hidung dan tekak
• Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
• Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang
• Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan
• Gejala alahan hidung seperti bersin,gatal hidung dan sebagainya
KEMUDRATAN SINUSITIS (RESDUNG)
• Jangkitan nanah dikawasan sekeliling mata
• Jangkitan otak
• Sakit tekak yang kronik
• Jangkitan tulang muka
• Menerukkan keadaan lelah
• Berdengkur secara kronik
• Menyebabkan jangkitan telinga dan tonsil
• Alahan hidung
• Selsema biasa yang melarat

Tuesday, November 3, 2009

~ postpone ~

...entry aku sebelom ni...
...ttg atuk buyut sebelah suami aku telah meninggal kan?...
...arwah meninggal pada 31/10/2009 pada jam 1.30 am...
*
*
*
*
*
...entry kali ni bkn nk bercerite ttg hal tersebut...
...perihal besday si suamiku...
...oleh kerana arwah buyut hubby meninggal sehari sebelom besday hubby, kami suami isteri telah sepakat untuk postpone meraikan hari lahir hubby...
...hormat pada arwah yg telah pergi...
*
*
*
*
*
...oleh sbb tu, hadiah masih belum sempat dibeli...
...sbb hubby x benarkan aku ke mana2 seorang diri mahupon bersama kwn2...
...ke mane pergi haruslah bersama beliau...
...wahhhh caring u know...
*
*
*
*
*
...so hujung minggu ni balik umah mak g celebrate...
...yihaaaa...
...nanti call mak tye mcm mane perancangan...
...nk sambut besday adik bongsu aku sekali...
...lalalaala....
*
*
*
*
*
...nanti kalo jd celebrate, aku update...
...tggu...

~ pergi x kembali ~

...Salam...
...maaf lame rasenye x update...
...sabtu lepas aku x keje...
...atok buyut sebelah suami aku meninggal dunia...
*
*
*
*
*
...aku agak kaget mase terime berite ni...
...walaupon aku tahu mase melawat die hari tu, nyawe die dah x panjang...
...arwah dah terlalu tua...
...106 tahun...
...jam 2.30 am suami mengejutkan aku dari tidur...
...kebetulan mlm tu suami aku kena kawal kampung...
*
*
*
*
*
...3.00 am terus pergi rumah atuk lebih kurang 15 minit dari rumah kami...
...sgt sedey mase tu...
...embah tonah (adik beradik atuk suami aku) asek menangis di sisi arwah...
...sedey kehilangan ibu kandung tersayang...
*
*
*
*
*
...aku x dpt membacakan yassin mase tu...
...aku hanya mampu berdoa semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan di kalangan org yg beriman...
...al-fatihah...